Nie kupuję już twarożku, tylko miksuję zdrowe orzechy. Ta pasta kanapkowa to mistrzostwo świata
Ta pasta kanapkowa zaskakuje konsystencją i smakiem każdego. Nie bez powodu nazywa się ją często roślinnym twarożkiem, a dokładnie: twarożkiem z nerkowców. Serwowana z dodatkami, takimi jak szczypiorek czy rzodkiewka, do złudzenia przypomina smakiem zwykły twaróg. To świetna opcja dla osób, które nie jedzą nabiału, ale też zdrowe i oryginalne urozmaicenie codziennej diety.
Dlaczego warto jeść nerkowce?
Orzechy nerkowca to delikatne, lekko słodkie nasiona pochodzące z drzewa nanercza zachodniego. Wyróżniają się nie tylko smakiem, ale i bogactwem składników odżywczych, które mają korzystny wpływ na zdrowie.
Nerkowce są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych, które wspierają pracę serca i pomagają obniżać poziom „złego” cholesterolu. Zawierają także magnez, żelazo, cynk i miedź – minerały ważne dla odporności i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dzięki obecności witaminy E i przeciwutleniaczy wspierają kondycję skóry oraz chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Nerkowce dostarczają też białka roślinnego, dlatego są cennym składnikiem diety wegetariańskiej. Ich łagodny smak i kremowa konsystencja sprawiają, że świetnie nadają się zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów – można je dodawać do sałatek, sosów, owsianki, a także przerabiać na mleko, masło orzechowe czy właśnie roślinny twarożek.
Jak zrobić twarożek z nerkowców?
Pasta kanapkowa z nerkowców wymaga jednego zabiegu: namoczenia orzechów. To sprawia, że stają się miękkie, a po zmiksowaniu mają idealnie kremową konsystencję. Najlepiej zrobić to wcześniej, np. wieczorem. Jeśli jednak nie masz tyle czasu i chcesz cieszyć się pastą z nerkowców szybciej, jest na to sposób: wystarczy zalać orzechy wrzątkiem. Wówczas powinny być miękkie w ciągu 30-40 minut. Kiedy orzechy są gotowe, wystarczy je zmiksować z sokiem z cytryny i doprawić.
Przepis: Pasta kanapkowa z nerkowców
Prosty przepis na „twarożek” z nerkowców.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- wegańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 365 w każdej porcji
Składniki
- 250 g nerkowców
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie orzechówZalej orzechy letnią wodą i odstaw na 6-7 godzin. Jeśli nie masz czasu: zalej nerkowce gorącą wodą i odstaw na 30 minut.
- Robienie pastyZmiksuj orzechy z sokiem z cytryny i solą na gładką pastę. Dopraw pieprzem.
Pastę kanapkową można serwować z dowolnymi dodatkami, a wskazówką może być tradycyjny twaróg: dodaj do pasty z nerkowców to, co pasuje to twarogu, np. pomidory, rzodkiewkę, szczypiorek czy świeże ogórki. Jeśli twarożku z nerkowców nie doprawisz pieprzem, można go również zajadać na słodko, np. z dodatkiem miodu.